YİYECEKLERİ TÜKETME BİÇİMİ

Aşağıdaki bilgileri, bir doktor arkadaşımın sağlıklı yaşam rehberinden alarak sizlerle paylaşıyorum. Tabi, uygulamanızı dileyerek.


Yediklerinize dikkat edin. Neyi, ne zaman, nasıl, ne kadar tüketeceksiniz bilin.
Kalori hesaplamayı öğrenin. Gıda dergilerinden ve kalori sayaçlarından öğrenebilirsiniz.
Sağlıksız gıda gruplarından uzak durun.
Her gün bol meyve, sebze ve kuruyemiş tüketin.
Öğünlerde çok yemek yemeyin, öğün aralarında da fazla aç kalmayın. Ara öğün yemeye alışın. Yatmadan önce 3-4 saat, hiç bir şey yemeyin.
Kendinize yapacağınız bir program içinde, haftada bir kere en sevdiğiniz yiyecekleri yiyin.
Yediklerinizi iyi çiğneyin, mümkün olduğunca sıvı haline gelmeden yutmayın.



YİYECEKLERİ SİNDİRİM HIZINA GÖRE TÜKETİN

Aşağıdaki gıdaları mideden çıkış hızına göre yiyin.

Karpuz, meyve ve sebze suları: 15-20 dakika.
Yarı-sıvı karışık salata: 20-30 dakika
Yumurta sarısı: 30 dakika
Kavun, portakal, üzüm: 30 dakika
Diğer taze meyve: 40 dakika
Balık: 30 dakika
Çiğ salata: 30-40 dakika
Buharda pişmiş sebze: 40-50-dakika
Bütün yumurta: 45 dakika
Yağlı balık: 45-60 dakika
Nişastalı sebzeler: 60 dakika
Tahıl, baklagiller ve mercimek: 90 dakika
Yağsız süt veya az yağlı peynir veya ricotta: 90 dakika
Tavuk (derisiz): 1,5 ila 2 saat
Çekirdekler veya tohumlar: 2 saat
Fındık ve çerez: 2,5 ila 3 saat
Tam yağlı süt peynir: 120 dakika
Hindi (derisiz): 1,5 ila 2 saat
Dana veya kuzu eti: 3-4 saat
Tam yağlı süt, sert peynir: 4-5 saat
Domuz: 4,5 - 5 saat

Yemek ve gıdaları mideden çıkma hızına göre yiyin, sindirim sisteminiz rahat etsin. Öncelikle mideden daha hızlı çıkan yiyecekler tüketilmeli ki asit oluşmasın.

Doğru yeme dizileri

Az asitli meyveleri önce, çok asitli meyveleri sonra yiyin.
Normal sebzeleri önce, nişastalı sebzeleri sonra yiyin.
Meyveyi 15 dakika önce, sonra sebzeyi, çorbayı ve salatayı yiyin.
Kavunu bütün meyvelerden önce yiyin.

Bazı kötü özellikteki yeme dizileri ve birleşimleri

Kurutulmuş tatlı meyve, bal, akçaağaç şurubu ya da kuruyemiş veya çekirdek ile muz.
Nişastalı gıdalar ve asitli gıdalar veya bunları meyve ile karıştırma.
Asitli meyve ile kurutulmuş tatlı meyveler.
Konsantre proteinler ve kurutulmuş tatlı meyveler.
Çiğ, taze veya kurutulmuş meyve ve pişmiş gıdalar.
Yemekten sonra içecek veya su içmek.