Sevgili Okurlarım, bugün size damla Sakızı ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Doğadan gelen şifa konusunda önemli bir yeri var damla sakızının. Bu konuda internetten yaptığım araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki bilgileri derledim. Umarım ihtiyacı olanlar için faydalı olur.
Damla sakızı, oldukça şifalı bir bitki. Pek çok derde deva olan damla sakızı, aynı zamanda tatlılarda ve muhallebilerde kullanılan bir baharat. Damla sakızının faydalarını kısaca sayacak olursak;
*Mide hastalıklarına iyi gelir.
* Kısırlık için etkilidir.
* Bronşları ve nefesi açar, astıma iyi gelir.
* Diş problemlerinin tedavisinde faydalıdır.
* Antiseptik özelliği sayesinde ağız hijyeni sağlar.
* Dişleri korur.
Astım ve Bronşit İçin, Kullanım Şekli
50 gr damla sakızı buzlukta bir süre dondurulur. Dondurulmuş olan damla sakızı, dövüldükten sonra bir kavanoza konur. Damla sakızının üzerine, 4 parmağı aşacak şekilde saf zeytinyağı döküldükten sonra, kapağı kapatılarak, 8 gün bekletilir. 9. gün kullanıma hazır olan damla sakızı ve zeytinyağı karışımı, çocuklara günde bir tatlı kaşığı, büyüklere ise bir yemek kaşığı verilir.
1-Akciğer rahatsızlıkları, Astım, Bronşit vb. rahatsızlıklarda:
A- Şeker hastalığı olanlar: 50 g Doğal Damla sakızı metal havanda ezilir ve
1 İt Sızma zeytinyağına katılır. Bir hafta bekletildikten sonra elde edilen karışım
her sabah iyice karıştırıldıktan sonra, aç karnına bir çorba kaşığı içilir.
B- Şeker hastalığı olmayanlar ve çocuklar: 20 g Doğal Damla Sakızı metal
havanda ezilir ve 850 gr çam veya kestane balına katılır. Bir hafta bekletildikten
sonra elde edilen karışım her sabah iyice karıştırıldıktan sonra aç karnına üç tatlı kaşığı yenilir.
2- Kolesterol, Kalp ve Damar rahatsızlıklarında:
20 g Damla sakızı 200 ml'lik bir su bardağına konulur ve üzerine su ilave edilir. Hazırlanan karışımın yalnız suyu sabah içilir ve içilen su eklenir. Akşam tekrar su içilir ve tamamlanır. Bu işlem bardaktaki damla sakızı eriyinceye kadar devam eder.
3- Gastrit, Ülser, vb. Mide rahatsızlıklarında:
Doğal Damla Sakızlı Macundan her sabah aç karnına bir çorba kaşığı ağızda eriterek kullanıldığında gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalı sonuçlar vermiştir. Ayrıca tok karnına hazmı kolaylaştırıcı ve bağırsak gazlarını giderici olarak da kullanılır.
Macunun Yapılışı
Yarım kilogram bala, toz haline getirilmiş 50 – 100 gr damla sakızı konulup karıştırılır. Yemeklerden önce birer kaşık yenir.
Derleyen
Şadan Hergüner
3 yorum:
Bulduğum bir yazıyı ek olarak paylaşmak istedim sizn yazınız oldukça açıklayıcı olmuş
Roma'da kadınlar doğal damla sakızı ağacından yapılmış kürdanları-dişi parlatıcı özelliğinden dolayı- kullanmışlardır. M.S. 2. yy boyunca Galenos terebentin ve Sakız Adası'nın doğal damla sakızını yılan sokmaları, kellik ve yara kabukları için yaptığı ilaçlarda kullanmıştır. Aynı zamanda mide, bağırsak ve karaciğer iltihapları için hazırladığı reçtelerde de kullanmıştır. Markelus Empricus'un M.S. 4. ve 5. yy'lara tarihli teksirlerinde, Sakız Adası'nın doğal damla sakızının karın ve idrar kesesi ağrılarını yatıştırıp tedavi eden bir "çare" olarak dile getirmiştir. Aynı dönemde, Cladius Hermerus yapıtlarında doğal damla sakızını kuduz hastalığını tedavi eden bir ürün olarak nitelendirmiştir.
Kaynakça:http://www.baybul.com/tarim/2116299-damla-sakiz.html
"damla sakızının üzerine dört parmak kadar zeytinyağı konur"denmiş.ama bahsi geçen kavanoz hakkında hiçbir ölçü belirtilmemiş.10cm.çapında kavanozda var,50cm.çapındada...
Sn. M. Çırak. Damla sakızı oldukça pahalı bir üründür. Haklısınız bu bilgiyi aldığım kaynakta kavanoz çapı ölçü olarak yazılmamıştı. Sizde 10 cm lik bir kavanoz kullanın. Yada başka kaynaklardan bilgi araştırması yapın.
Yorum Gönder