Kara mürver, çok kolay
yetiştirilen bir bitkidir. Bitki dikildikten sonra hiç bakım olmadan,
kendiliğinden büyür. Şifalı mürver olarak adlandırılmasının nedeni, birçok
hastalık üzerinde tedavi edici etkisinin saptanmış olmasıdır. Vücut direncini
artırıcı özelliği vardır. Kara mürverin çiçek ve yapraklarının toplanma zamanı
ilkbahar ve yaz mevsiminin başıdır. Gölgelik yerlerde kısa süre içinde
kurutulması gerekir. Bitkinin meyve ve gövde kabukları ise yaz sonu ve sonbahar
mevsiminde toplanır. Birçok ilaç firmasının kullandığı kara mürver, vücut direncini artırıcı özelliğinden dolayı yetişkinler
ve çocuklar için rahatlıkla kullanılmaktadır.
Kış aylarında çiçek ve taneleri demlenip içilen kara mürver bitkisi, gribe
yakalanma riskini azaltıp, vücudun bağışıklık sistemini artırır. Kara mürver
çayı, diğer bitki çayları gibi
hazırlanır. Kaynamış suyun içine bir iki tatlı kaşığı mürver çiçeği veya
meyvesi koyularak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Şekersiz içmek en doğrusudur.
İsteye bağlı olarak bal ile tatlandırılabilir. Sıcak olarak günde 3 kez
tüketilir. Yara ve yanıklar için, dışarıdan yaralı bölgeye uygulayarak
kullanılır. Cildi yumuşatır, yara iyileştiricidir. Yapraklarından hazırlanan
lapalar, haricen uygulamalarda cilt yüzeyini onarır.
GENEL OLARAK FAYDALARI
* Emziren anneler için önemlidir, anne sütünü
artırır.
* Güneş yanıklarının ve yaraların iyileşmesini sağlar.
* Vücut direncini artırarak bağışık sistemini güçlendirir.
* Nezle, girip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
* Terletici etkisi ile vücuttan toksin atımını sağlar.
*Müshil ve idrar söktürücü özelliği vardır. Balgam söktürür.
*Vücuda rahatlık vererek sinirleri yatıştırır.
* Güneş yanıklarının ve yaraların iyileşmesini sağlar.
* Vücut direncini artırarak bağışık sistemini güçlendirir.
* Nezle, girip gibi soğuk algınlığı hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
* Terletici etkisi ile vücuttan toksin atımını sağlar.
*Müshil ve idrar söktürücü özelliği vardır. Balgam söktürür.
*Vücuda rahatlık vererek sinirleri yatıştırır.
Kara
mürverin meyve suyu şöyle hazırlanır: Taze ve olgun
meyveler 2-3 dakika suda bekletilir. Sonra bunlar elle sıkılarak süzülür. Elde
edilen meyve suyu ölçü olarak, 10 ünite meyve suyuna 1 ünite bal katılarak kaynatılır.
Daha sonra sıcak suyla sulandırılıp günde iki kez birer bardak olarak içilir.
Alternatif tıbbın yeni gözdesi kara mürver tam bir şifa kaynağıdır. Şifalı olmasının nedeni; çeşitli hastalıklar
üzerinde tedavi edici etkisinin görülmüş olmasıdır.
Hazırlayan: Şadan Hergüner
0 yorum:
Yorum Gönder