Kalorisi düşük, bol
lifli, az yağlı ve protein zengini bir besindir. Yulaf ezmesinin bir bardağında
yaklaşık 166 kalori ve 6 gram protein vardır. Günlük lif ihtiyacınızın
%16'sını karşılar. B vitamini, demir ve mineraller bakımından zengindir. Yulafı
kek, kurabiye ve evde yaptığınız ekmeklere de katabilirsiniz.
Basit Yulaf Ezmesi
Tarifi (3 kişilik)
- 1 bardak yulaf ezmesi
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 3 bardak su (veya süt)
Yapılışı
- Su ve tuz minik bir tencerede
kaynatılır.
- Yulaf eklenir ve kısık ateşte
10-20 dakika devamlı karıştırılarak pişirilir.
- Üzeri kapatılır ve birkaç dakika dinlenmeye bırakılır.
Yulaf ezmesinin
faydaları
- Sigarayı bırakmaya
yardımcıdır. İçerdiği maddeler sinir sistemini yatıştırır ve nikotin
alma dürtüsünü azaltır.
- Anti-inflammatur özelliği
vardır. Yulaf bazlı banyo sabunları egzama ve sedef hastalığı gibi
deri problemlerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
- Enfeksiyon
önleyicidir. Kas gelişimi için müthiş bir protein kaynağı olan yulaf
ezmesi bağışıklık sistemine de destek olan bir besindir.
- Şeker hastalığı oluşumunu
önlemeye yardımcıdır. Yulaf yavaş sindirilen bir besindir.
Sindirilirken bağırsaktan şeker emilimi yapılır ve bu olay insülinin
büyük miktarlarda pompalanmasını, yani tip 2 diyabetinin
oluşmasını önler. Günde 3 kâse yulaf ezmesi yemek toplam kolesterolü
5mg/dL azaltabilir.
- Diyete yardımcıdır. 100%
doğal, şekersiz ve tuzsuz olan yulaf ezmesi yalnızca 166 kalori içerir,
kan şekerini düzenler ve tok tutar.
- Hamileler için
idealdir. Hamilelerin günlük folik asit ihtiyacı 400 mg’dır ve bu
madde yulaf ezmesinde bulunur.
- E vitamini bakımından zengin
olan yulaf ezmesi, vücudu kansere neden olabilecek serbest radikallerin
oluşumundan korur. Çözülebilir lifli besinlerden olan yulaf aynı
zamanda meme ve kolon kanseri riskini de azaltabilir.
- Tansiyon düşürücüdür. Her
gün bir kase yulaf ezmesi yemek tansiyon kontrolüne yardımcı
olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder