Kalorisi düşük, bol lifli, az yağlı ve protein zengini bir besindir. Yulaf ezmesinin bir bardağında yaklaşık 166 kalori ve 6 gram protein vardır. Günlük lif ihtiyacınızın %16'sını karşılar. B vitamini, demir ve mineraller bakımından zengindir. Yulafı kek, kurabiye ve evde yaptığınız ekmeklere de katabilirsiniz. 
Basit Yulaf Ezmesi Tarifi (3 kişilik)
  • 1 bardak yulaf ezmesi
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3 bardak su (veya süt)
Yapılışı
  • Su ve tuz minik bir tencerede kaynatılır.
  • Yulaf eklenir ve kısık ateşte 10-20 dakika devamlı karıştırılarak pişirilir.
  • Üzeri kapatılır ve birkaç dakika dinlenmeye bırakılır.
Yulaf ezmesinin faydaları                                                                                    
  • Sigarayı bırakmaya yardımcıdır. İçerdiği maddeler sinir sistemini yatıştırır ve nikotin alma dürtüsünü azaltır.
  • Anti-inflammatur özelliği vardır. Yulaf bazlı banyo sabunları egzama ve sedef hastalığı gibi deri problemlerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
  • Enfeksiyon önleyicidir. Kas gelişimi için müthiş bir protein kaynağı olan yulaf ezmesi bağışıklık sistemine de destek olan bir besindir.
  • Şeker hastalığı oluşumunu önlemeye yardımcıdır. Yulaf yavaş sindirilen bir besindir. Sindirilirken bağırsaktan şeker emilimi yapılır ve bu olay insülinin büyük miktarlarda pompalanmasını, yani tip 2 diyabetinin oluşmasını önler. Günde 3 kâse yulaf ezmesi yemek toplam kolesterolü 5mg/dL azaltabilir.
  • Diyete yardımcıdır. 100% doğal, şekersiz ve tuzsuz olan yulaf ezmesi yalnızca 166 kalori içerir, kan şekerini düzenler ve tok tutar.
  • Hamileler için idealdir. Hamilelerin günlük folik asit ihtiyacı 400 mg’dır ve bu madde yulaf ezmesinde bulunur.
  • E vitamini bakımından zengin olan yulaf ezmesi, vücudu kansere neden olabilecek serbest radikallerin oluşumundan korur. Çözülebilir lifli besinlerden olan yulaf aynı zamanda meme ve kolon kanseri riskini de azaltabilir.
  • Tansiyon düşürücüdür. Her gün bir kase yulaf ezmesi yemek tansiyon kontrolüne yardımcı olabilir.