Organizasyon ajansı, yaklaşık 15 yıldır önemli bir sektör haline gelen organizasyon işlerini, A’dan Z’ye en küçük ayrıntısına kadar planlayıp, uygulamasını yapan şirketlere ya da diğer söylemiyle ajanslara verilen isimdir. Düzenlenecek etkinliğin niteliğine ve kapsamına göre her şeyin organize edilmesinden ve gerçekleştirilmesinden sorumludurlar. Görevini eksiksiz şekilde yerine getiren bir organizasyon ajansı mükemmel çalışan bir sistemdir. Bu işi küçük ölçekli yapan kişiler vardır ama gerçek bir ajans tüm dişlileri eksiksiz çalışan bir çark gibidir.

Organizasyon ajansı nedir ve ne iş yapmakla yükümlüdür?

Bu sorunun yanıtı oldukça kapsamlıdır. Önce şunu belirtmek gerekir ki, organizasyon ajanslarının yaptığı iş organizatörlük değildir. Organizatörler çok dar kapsamlı faaliyetler gösterirler. Ajansalar ise en küçük etkinlikten en büyük kurumsal veya sosyal etkinliğe kadar aldıkları işi, tüm ayrıntıları ile organize eder, en küçük noktaları bile bir araya getirmek için çalışma yaparlar. Kalabalık bir ekiple çalışırlar. Herkesin görevi ayrıdır.

Organizasyon ajansı ile diğer şirketler arasındaki farklar nelerdir?


Günümüzde pek çok şirket organizasyon ajansı adı altında iş yapmaktadır. Mekân süsleme işi yapanlar, havai fişek işi yapanlar, yeme – içme, ikram işi yapanlar (Catering firmaları), davet ve düğün salonları, isimlerinin önüne organizasyon yazısını koyarak bu işi yapıyormuş gibi boy gösterirler. Oysa en iyi organizasyon ajansları bu işleri, faaliyet alanı olarak yapan şirketler değildir. Onların görevi sadece bir etkinlik için ihtiyaç duyulan her parçayı en iyi biçimde bir araya getirebilmek yani birleştirmektir. Ayrıntılardan bir bütün oluşturmaktır. Kısacası organizasyon ajansı; organize eden, etkinlik için gerekli malzeme ve hizmetleri nereden alacağını, nasıl bir araya getireceğini ve bu tedariklerin kusursuz bir bütün olarak sunulmasını sağlayan firmadır. Organizasyon ajanslarını bir tedarikçi firma olarak görmek mümkündür. Analitik düşünce yetisine sahip, sorun çözme becerisi olan insanların çalıştığı bir firmadır.

Organizasyon Ajansı Ne Yapar?


Organizasyon ajansları kendi planladıkları etkinlik projesini uygulayabildikleri gibi halkla ilişkiler birimlerinin ye da kişilerin hazırladıkları etkinlik projelerini de uygulayabilen firmalardır. Bir aktiviteyi organize etmek, organizasyon hazırlık aşamasından başlayıp, aktiviteyi sonuçlandırana kadar geçen süreci kapsamaktadır. Kişisel veya kurumsal etkinlikler organizasyon ajansları ile yapılırsa, kaliteli sonuçlar alınacaktır.