Translate

STANT AÇMAK

Bir alışveriş merkezinde küçük ölçekli de olsa bir iş sahibi olmak istiyorsanız stant açmayı
düşünebilirsiniz. Stantlar, mağazalara göre daha az sermaye ile açılabiliyor. Eğer iyi bir iş fikri bulabilirseniz, hedefe uygun bir AVM’ de ve iyi bir stant sunumuyla para kazanabilirsiniz. Aylık cirosu 60 bin ila 100 bin TL olan stantlar bulunuyor.


Alışveriş merkezlerindeki stant kiraları, bulunduğunuz şehre, AVM’nin müşterilerce gördüğü ilgiye ve standın bulunduğu kata göre değişim gösteriyor. Bu konuyu iyi araştırmanız gerekiyor. Ayrıca hedef kitlenize en uygun iş fikrini, görsel sunumu ve standın konseptiyle satacağınız ürünün bütünlüğünü iyi organize etmelisiniz. Fark yaratacak ama tercih görecek bir ürün satışı yapmalısınız. AVM içerisinde iyi bir araştırma yaparak hedeflediğiniz noktada olmayan bir stant açmak sizin için doğru bir karar olacaktır. Tabi belli bir sermayenizin olması da şart! Çok borçlanarak bir girişimde bulunursanız döngüyü sağlayana kadar zorlanır belki de başarılı olamazsınız. Stant kiralarının ortalama 1.000 dolardan 5.000 dolara kadar değiştiğini düşünürsek belli bir sermaye sahibi olmadan işe girmek akıllıca olmayacaktır.  

En karlı iş fikri ise yiyecek standı açmaktır İşte bir kaç örnek: 

Simit, Börek, Poğaça, Kek Stantları: Son 10 yıldır simit satan dükkânlar markalaşarak farklı bir akım geliştirdiler ülkemizde. Milli yiyeceğimiz başka bir tarz kazandı. Simidin yanında ev yapımı hamur işleri, kekler ve tatlı kurabiyeler de satılıyor. Bizim kuru pasta dediğimiz ürünler simitle beraber farklı bir atmosfer oluşturdu. İşte böyle bir stant açmak çok akıllıca bir seçim! Kahve ve çay stantlarının yanında konumlanınca daha da iyi olacaktır. Kendi yemek zevkimize
uygun ev yapımı lezzetindeki bu atıştırmalıkları kim sevmez k? Bir markadan bayilik alabileceğiniz gibi kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Hatta küçük çapta başlayıp, önce evde üreterek yani ailece çalışarak bu işi yapmak mümkün gibi gözüküyor.  Yeme içme sektörü; kaliteli, temiz, lezzetli ve uygun fiyat seçeneğiyle ürün sunulduğunda her zaman kazandıran sektördür. AVM de yiyecek içecek katlarının yanı sıra diğer katlarda da kurulabilecek bir stant. Ev yapımı lezzetini sağladığınızda, standı bu içeriğe uygun hazırladığınızda şansınız yüksek olacaktır.             

Pilav Arabası ya da pilav büfesi Standı: AB standartları nedeniyle artık sokaklarda pilav – nohut satan arabalar yok. Ama alışveriş merkezlerinde ve caddelerde yeni nesil pilav büfeleri, stantları var. Milli yiyeceklerimizden olan pilav, nohut seçeneği markalaştı bile. Pilav arabaları alışveriş merkezlerinde farklı bir konseptle yerini almaya başladı. Hijyenik ve modern bir görünümle hazırlanacak stant sunumuyla bir pilav standı açabilirsiniz. Ya da kiosks ve corner konseptini deneyebilirsiniz. Bayilik alabileceğiniz gibi kendi yaptığınız ürünü de pazarlayabilirsiniz. Bu stantlar çoğunlukla yeme içme katlarında açıldığı için çok lezzetli bir ürün sunmanız gerekiyor çünkü rakiplerin sayısı fazla. Kar marjının % 30’ların üzerinde olduğu belirtiliyor. Malzemeniz kaliteli, tadı lezzetli olunca kendi üretiminizden iyi kazanç sağlayabilirsiniz. Doğru AVM, doğru konum, kaliteli ve hijyenik bir nostaljik sunumla pilav – nohut standınız müşterilerce beğenilecektir. Ne de olsa bizden bir lezzet.      



Kahve ve Çay Stantları: Sigara içme yasaklarından sonra alışveriş merkezlerinde kahve ve çay stantları açılmaya başlandı. İyi iş yapıyorlar. Ayaküstü içilebilecek kahve ve çay müşterilere cazip geliyor. Üstelik stant, alışveriş merkezinin açık alanlarına yani balkonlara yakın olursa sigara içecek kişiler çayını, kahvesini alıp oraya yöneliyorlar. Ekonomik olmaları da ayrı bir tercih sebebini oluşturuyor. Artık büyük kahve markaları bile bu konsept bayilikler veriyor. Büyük mağaza yerine stant bayiliği vermek onlara da uygun geliyor. Kahve ve çay bir arada satılarak oluşturulan tarz, çoğalmakta. Türk insanı her zaman çaya daha düşkündür. İki seçeneği bir arada sunmak da kazandırıyor. Buradaki en önemli konu, satacağınız kahve ve çayın kaliteli ve lezzetli olmasıdır. Belli markalardan bayilik alabileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Her kesimden damak zevkine uygun lezzeti yakalamaya çalışmak gerekiyor. Çay ve kahve satışı maliyeti düşük,  kar marjı yüksek bir seçim. AVM’lerde en ucuz çayın 2 ila 3 lira, kahvenin ise 4 ila 5 lira olduğunu düşündüğümüzde akıllı bir iş fikri olarak karşımıza çıkıyor. Müşterilerin yanında AVM çalışanlarına da satış yapabileceğinizi düşünürseniz kazancınızın hangi düzeylerde olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Yeter ki doğru merkezi, konumlanmayı ve hedef kitleyi iyi tespit edin. Kendi hazırladığınız ürünleri satarak daha çok kazanacağınızı unutmayın. 










Tarık Akan; güzel yüzlü, güzel bakışlı, yakışıklı uzun adam olarak başlayan sanat yaşamını, bugün hayata veda edene kadar iki farklı düzeyde devam ettirdi. Yakışıklı, bebek yüzlü, kızların yüreğini hoplatan genç oyuncu olarak başlayıp, sosyal içerikli filmler ve dizilerle devam eden sanatçı, kimliğine sosyal adalet, hak ve düzen için yaptığı çalışmaları da ekledi. Aydın görüş, Atatürkçü duruş, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı duruş onun özünü oluşturdu. Makine mühendisi ve gazetecilik vasıflarına da sahip aydın bir sanatçıydı. Seveni hep çok oldu.

Kumpas mağdurları Silivri’de zor süreçlerle savaşırken o da kapıda nöbet tuttu. Hakları yenenlerin sözcüsü, savunucusu oldu. Bugün onu sanatçı olarak görmemeye kalkışan yobazların içine sindiremedikleri diğer değerlerden biri oldu. Tıpkı Yaşar Nuri Öztürk gibi.

İsminin anlamını yazacağım şimdi. Karakterini isminden almış bir güzel insandı o. Tarık; Sabah yıldızı, Zühre, Venüs, yol demek. Kur’an-ı Kerim’in 86.Suresi’nin adıdır aynı zamanda.
Şimdi de Tarık isminin karakteristik özelliklerine bakalım; en belirgin özelliği duygusallık. Sezgileri güçlü, hayatlarının temeli sevgi. Kimseden nefret etmezler. Sevmedikleri ve insanlığa yararlı olamayacakları işlerde çalışmak istemezler. Karşı cinste aradıkları özellikler ise "sonsuz aşk ve
sadakat". Seven ve sevilen insanlar.

Hedefleri, amaçları olan eğitimli, donanımlı bir insan ve ünlü bir sanatçı olarak bu dünyadaki görevini tamamladı Tarık Akan (Tarık Tahsin Üregül). Zor bir hastalık, kurtuluşu olmayan bir hastalık 66 yaşında ebedi yerine göçmesine vesile oldu. Yerinde dinlensin, nurlar içinde, huzur içinde olsun.

Ben de çok sevdim ve takdir ettim onu. Gerçek bir sanatçı olarak değer verdim. Kaybından dolayı çok ama çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin. Mekânını cennet etsin.

Şadan HERGÜNER



 
Gezergen Tasarım by Gezergen Blog